ویژگی‌ها و مشخصات لوله مانسمان

لوله مانسمان اگر استحکام و طول عمر لوله برای شما از اهمیت زیادی برخوردار است و یا قصد انتقال سیالات حساس را دارید، لوله مانسمان بهترین انتخاب برای شماست. این نوع لوله معمولا در چهار گرید سبک، 40، 80 و 160 عرضه می‌شود و ضخامت هر گرید به همین نسبت افزایش می‌یابد. در این مطلب از سایت آهن پرو ما در خصوص مشخصات و ویژگی‌های لوله مانسمان بیشتر برای شما توضیح می‌دهیم.

ویژگی‌ها و مشخصات لوله مانسمان

اولین بار در سال 1886 لوله مانسمان از شمش فولاد، توسط دو برادر آلمانی تبار به اسم‌های مکس و هارد مانسمان ساخته شد. این موفقیت سبب شد که لوله‌ای با چنین ویژگی‌ها را مانسمان بنامند.

  • مشخصات فنی لوله‌های مانسمان

لوله‌های بدون درز نام دیگری برای لوله‌های مانسمان است. بدنه این لوله‌ها در طول فرآیند ساخت هیچ گونه جوشکاری نمی‌شود. لوله مانسمان در نتیجه همگن بودن بدنه این لوله‌ها به لوله‌ای قدرتمند تبدیل شده است. به دلیل عدم وجود جوش و این واقعیت که نسبت به سایر لوله‌ها در برابر تحرک کمتر آسیب پذیر هستند، تصور می‌شود که لوله‌های مانسمان نسبت به لوله‌های دیگر گران‌تر باشند. لوله‌های مانسمان بر خلاف لوله‌های دیگر از شمش ساخته می‌شوند.

ویژگی های لوله مانسمان

 

قیمت لوله مانسمان

قیمت لوله مانسمان معمولا به ازای هر کیلو اعلام می‌شود اما قیمت کل هر انشعاب به دسته بندی آن بستگی دارد. برای مشاوره و دریافت اطلاعات بیشتر در این مورد می‌توانید با شماره 48000201-021 تماس بگیرید.

 

  • از چه نوع فولادی در تولید لوله‌های مانسمان استفاده می‌شود؟

از بین تمام گریدهای فولاد، یکی را که برای استفاده مورد نظر مناسب‌تر است انتخاب می‌شود. مشخصات مکانیکی، مانند استحکام و سختی، و همچنین ترکیب شیمیایی بین گریدها متفاوت است. این ویژگی ها در استانداردهای خاص برای کاربردهای مختلف مشخص شده است.

  • استانداردهای جدید برای فولادهای مورد استفاده در لوله‌های مانسمان چیست؟

نام گذاری‌های جدید به شرایط تحویل فنی مربوطه مرتبط هستند. گریدهای L 245 N تا L 360 N برای ساخت لوله‌های مانسمان مناسب برای گازهای با فشار کاری بالا استفاده می‌شود.

گریدهای L 245 NE تا L 485 ME برای تولید لوله مانسمان مناسب برای خطوط لوله فشار قوی و گریدهای P 195، P 235، و P 265 به DIN EN 10217-1، یا L 235، L 275، و L 355 تا DIN EN 10224، برای لوله‌های آب استفاده می‌شود.

این تنها چند نمونه از کاربردهای این لوله است:

  • خطوط صنعتی مواد غذایی و دارویی
  • خطوط فشار بالا
  • خطوط گاز و نفت
  • لوله‌های هیدرولیک
  • انواع لوله مانسمان

از کاربردها، اندازه‌ها و ضخامت این لوله ها برای دسته‌بندی آنها استفاده می‌شود. اگر بخواهیم آنها را بر اساس کاربرد مورد نظرشان تقسیم کنیم، دسته‌ها دقیقا همانطور که در بالا ذکر شد هستند. اما این لوله‌ها در بازار ایران به دسته‌های مختلفی تقسیم می‌شوند. برای مشاوره و دریافت اطلاعات بیشتر در این مورد می‌توانید با شماره 48000201-021 تماس بگیرید.

کابرد لوله مانسمان

 

  • طول عمر لوله‌های مانسمان چه مدت است؟

فولاد یک ماده بسیار قوی است. با این حال، با توجه به استفاده مورد نظر، می‌تواند در معرض عوامل خارجی باشد که عمر مفید آن را کوتاه می‌کنند. در اینجا، خوردگی و زنگ زدگی یکی از عوامل بسیار موثر در این مورد است. تماس با محیط‌های آبی، چه در داخل یا خارج لوله ممکن است در خوردگی و زنگ زدگی تاثیر گذار باشد. خاک‌ها و محیط‌هایی که شور یا ترش هستند نیز مضر هستند.

لوله‌ها برای محافظت خارجی اغلب با یک لایه‌ی پلاستیکی پوشانده می‌شوند و در صورت لزوم، یک پوشش اضافی ملات سیمان برای محافظت از لایه پلاستیکی زیرین، بر روی آن کشیده می‌شود. ملات سیمان نیز برای پوشش لوله‌های انتقال آب آشامیدنی و فاضلاب استفاده می‌شود. عنصر دیگری که بر دوام لوله مانسمان در کاربردهای خط لوله دفن شده تاثیر می‌گذارد، بستر لوله است. ماندگاری لوله مانسمان به این بستگی دارد که هنگام بارگیری و انتقال به انبار چگونه چیده شوند و پس از آن به درستی از لوله‌ها استفاده شود.

  • فرایند ساخت لوله مانسمان

فولاد خام قبل از شروع فرآیند لوله سازی در کوره در دمای بالا گرم می‌شود. سپس فولاد نرم شده پس از رسیدن به دمای مورد نظر و سوراخ شدن با دستگاهی به نام پرس لاچ به دستگاه النگاتور تحویل داده می‌شود. با استفاده از این تجهیزات، فولاد گرم شده انعطاف پذیر و نرم را می‌توان گرد کرد. بیشترین تفاوت بین ایجاد این نوع لوله با سایر لوله‌های فولادی در سمب‌های مرحله گرمایش است که در مرحله بعدی انجام می‌شود.

سمب‌ها به محض خارج شدن لوله از مرحله گرمایش به سمت فولاد مذاب که هنوز بسیار داغ اس پرتاب می‌شوند که باعث می‌شود شمش بدون ایجاد درز سوراخ شود. یک سمب به طول دوازده متر با سرعت بالایی از شمش فولادی عبور می‌کند. اکنون مرحله تاب خوردگی فرا می‌رسد که باعث می‌شود هرگونه پیچ و تاب ایجاد شده در سایر مراحل از بین رفته و لوله را صاف و یک دست می‌کند. حالا که ابتدا و انتهای لوله گرد شده و به اندازه دلخواه درآمده است. اکنون نوبت به مرحله خنک سازی می‌رسد که در آن لوله ‌مانسمان تازه تولید شده با استفاده از آب خنک می‌شوند و به دستگاه مخروطی فرستاده شده تا بالا و پایین آنها صاف و هم تراز شوند.

  • چند نوع مختلف لوله مانسمان وجود دارد؟

بسته به نسبت ضخامت به قطر، لوله‌های مانسمان به شرح زیر طبقه بندی می‌شوند:

  • لوله‌های مانسمان گرید «سبک»: لوله‌های مانسمان در سایزهای 1 تا 16 اینچ موجود هستند و در مقایسه با قطرشان دیواره نازکی دارند. علاوه بر این، ضخامت آنها از 3 تا 7.9 میلی متر متغیر است. لوله گاز مانسمان نیز در این گروه قرار می‌گیرد.
  • لوله‌های مانسمان گرید «40»: لوله‌های این دسته دارای ضخامت 2.7 تا 12.7 میلی متر و قطر 0.5 تا 16 اینچ می باشند.
  • لوله‌های مانسمان گرید «80»: ضخامت این لوله‌ها از 3.7 تا 21.4 اینچ و قطری بین 0.5 تا 16 اینچ است.
  • لوله‌های مانسمان گرید «160»: لوله‌های این دسته با لوله‌های دسته 40 و 80 قطری برابر دارند اما ضخامت آنها از 4.7 تا 40.4 است.
    انواع لوله مانسمان
  • سخن پایانی

اگر می‌خواهید مایعات حساس را انتقال دهید یا اگر دوام و استحکام لوله برای شما بسیار حیاتی است، لوله مانسمان بهترین گزینه برای شماست. معمولاً چهار گرید از این نوع لوله وجود دارد: سبک، 40، 80 و 160 که ضخامت هر گرید به ترتیب افزایش می‌یابد. برای دریافت مشاوره اطلاعات بیشتر درباره قیمت و انواع لوله‌های مانسمان می‌توانید با شماره 48000201-021 تماس بگیرید.

  • منابع

https://www.mannesmann-linepipe.com/en/service-download/faq.html

https://www.mannesmann-innovations.com/en/our-profile/mannesmann-line-pipe/

https://pcjow.com/the-online-tube-explains-about-the-use-of-mannesmann-tubes/

https://www.fp-lims.com/en/mannesmann-line-pipe-gmbh/

 

تامین تجهیزات صنایع فولاد، نفت و پتروشیمی مشاهده وبسایت آماویس
تلگرام اینستاگرام تماس